Ben de dilim döndükçe cevaplamaya çalışayım.
Sercan 2 soru sormuş. Cevaplamak boynumuzun borcu.
Gerçekten reklam sektöründe "ya bu olmamış "diyen eleman eksikliği var mı?
Bence bolca böyle insan var, hem de çok fazla. Üzgünüm ama bugün geldiğimiz noktada ajanslar ile çalışan kurumsal markalarda çalışan ekiplerinin tek bir yetkisi var, "Hayır" demek. Herhangi bir işe onay verme yetkileri yok. Ajanstan gelen işleri elemek ve üst yöneticisine iletmek bu insanların görevi. İşi ajans yönetime anlatmadığı için de sıklıkla iyi işler yapılamıyor ve bu basamaklarda eleniyor.
Daha da kötüsü bu süreç kuru ve basit bir hayır ile ilerlemiyor. Önce "bu olmamış" kısmı var bir de. Ajanstan gelen fikir tekrar tekrar revize ediliyor ve markanın stratejisi ile bağı kalmamış, vasatlaşmış bir fikir haline geliyor. Etkili, fark edilebilir bir iş giderek sıradanlaşıyor. Fikir budama işi sonrasında iş yönetime gidiyor. Oradan da sıklıkla "hayır" cevabı geliyor.
Ama daha kötüsü de var. Üst yönetim kendine gelen budanmış fikri beğenmiyor. Kendisi ajans olmaya fikir vermeye başlıyor. "Şöyle mi yapsak, böyle mi desek?" diyerek fikri daha da kötü hale getiriyorlar sıklıkla. Çıkan sonuç felaket.
Bu sebeple bence sektörde "bu olmamış" diyen eleman eksiği değil fazlalığı var. 😄
Not: Evet ajanslar da kötü işler çıkartıyorlar. Ve bir kısmı hakikaten kabul edilebilecek türden değil. Bunun sebebi ise ayrı bir yazı konusu. 🤔
Aynı oyuncunun 2 farklı reklamda karşımıza çıkması normal mi Aras'tan başka yüz yok mu?
Markalar ünlülerle neden çalışır? Tanıdık bir yüz ile;
- Güven ve itibar transfer edilebilir
- Daha fazla dikkat çekilebilir
- Yeni ürünlerin akla gelmesi kolaylaşır
- Ünlünün kişisel özellikleri ürüne aktarılabilir (modern, genç, seksi...)
- Ünlünün sosyal medya gücü ve viral etki
Yukarıdaki sebeplere bakınca ben büyük büyük markaların neden ünlü ile çalıştığını pek anlamıyorum açıkçası. Yukarıdaki çoğu madde için büyük markalarda ünlü çok gereksiz. Ama kullanıyorlar. Geleneksel ajansların markalara kestiği bir vergi olabilir. 😄
Birden fazla markanın aynı insanlarla çalışması da ayrı bir problem bence. Bir banka müşterim Önce Kıvanç ve sonra Serenay ile çalıştı mesela. Bu iki isim de Mavi ile özdeşleşmiş isimler. Banka reklamındaki mahalleden biri karakteri ile Mavi'deki cool adamın hiçbir ilgisi yok. Ama alan razı satan razı.
Bu konuda sizin fikriniz ne? Duymayı çok isterim. Hem ben hem de diğer okuyucularımız yeni şeyler öğrenir. Paylaşmaktan çekinmeyin.
Ücretli aboneler her hafta en az 2 adet içerik daha okuyor.
Üye yorumları