FRAME pazarlama modeli nedir?
FRAME, Focus, Realize, Adjust, Mount ve Exhibit kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir pazarlama modelidir.
Bugün yeni bir seriye başlıyoruz. Uzun yıllardır üzerinde çalıştığımız ve farklı müşterilerde uygulayarak deneme fırsatı bulduğumuz FRAME modelini örnek uygulamalar ile anlatmayı planlıyorum. Bu seriyi tamamladığınızda modelin neden gerekli olduğunu, nasıl kullanılacağını, sistemli bir stratejinin nasıl kurulacağını ve markanıza nasıl değer katacağını öğrenmiş olacaksınız. Hedef, modeli anlatırken karşınıza çıkan örnek çalışmaları inceleyerek, kendi markanızın stratejisini oluşturabilmeniz. Hazırsanız başlayalım.
FRAME nedir?
FRAME, Focus, Realize, Adjust, Mount ve Exhibit kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir pazarlama modelidir. Model, ürün ya da hizmetlerin markalaşma yolculuğunda ihtiyacı duyduğu stratejik yaklaşımı kolayca uygulayabilecekleri bir araçtır. FRAME, her ölçekteki şirketin kullanabileceği kadar esnek, pazarlama profesyoneli olmayanların bile kullanabileceği kadar basit bir metodolojidir. Model yapısı gereği adım adım izlenen bir süreç ve bu adımları atarken hayatı kolaylaştıracak hazır bir araç seti ile gelir.
Bugün modelin başlıkları ve bu başlıkların kapsamından bahsetmek istiyorum.
Focus
Ürün ya da hizmetinizin tüketicinin hangi problemini çözdüğünü ifade edeceğimiz sürece Focus diyoruz. Bu sürecin içerisinde ürün ve hizmet özellikleri, bu özelliklere neden ihtiyacımız olduğu, müşteri ve end user tanımları, detaylı persona analizleri bulunur. Bu basamağın amacı markamızı satın alacak (seyredecek) kişiyi (ziyaretçiyi) tanımak. Beklentilerini öğrenmek.
Realize
Rakipler ve ürünlerini detaylı incelediğimiz, pazarı analiz ettiğimiz ve ürün özelliklerinin nasıl bir faydaya dönüştüğünü anladığımız adım Realize adımıdır. “Müşteriler neden bizim ürünümüzü tercih ediyor? Rakibi neden tercih ediyorlar? Rakiplerin bizden üstün olduğu ya da bizim rakiplerden üstün olduğumuz şeyler neler? Ürün ve hizmetin faydaları neler? Tüketicinin satın alma kararında hangi faydalar daha önemli?” sorularının cevabını bu adımda buluruz. Bu basamağın hedefi markanın fotoğrafını çekmek.
Adjust
Marka bildiğiniz gibi bir ayrışma demek. Şimdi, ilk iki adımda edindiğimiz verileri kullanarak bu adımda müşterinin problemini çözen ve sizin rakipten ayrışmanızı sağlayacak değer teklifini bulacağız. Elde ettiğimiz sonuca bağlı içgörüler, hedef kitle olarak tespit ettiğimiz personaya uyum, kategori giriş noktalarının tespiti bu basamakta cevaplayacağımız diğer sorular. Bu basamağın hedefi markayı bir çerçeveye oturtmak.
Mount
Elde ettiğimiz tüm cevaplar ile pazarı bağladığımız aşamadayız. Karşımızda yeni sorularımız var: “Tüketiciye sunduğumuz vaatleri ne ile destekleyebiliriz? Somut veriler var mı? Kanıtlarla iddiamızı destekleyebiliyor muyuz? Tüketiciyi nasıl ikna edeceğiz?” Bu soruların cevaplarını aldıktan sonra markamızın nasıl bir çerçeveden müşterisine sesleneceğini bulacağız. Tüm iletişim çalışmalarının çıktısını sabitlemek için bir motto bulmak ve bu mottoyu hikayeleştirmek bu adımın son görevi. Çerçevelediğimiz markamızı duvara nasıl asacağız? Hangi çivi ile gerçek hayata tutunduracağız?
Exhibit
Geldik son basamağa. Kime, ne söyleyeceğimizi artık biliyoruz. Sıra bunu nasıl söyleyeceğimizde. Çerçeveletip duvara astığımız markamızı sergi ile ilgilenebilecek ziyaretçilere nasıl göstereceğiz? “Görsel dünyamız nasıl olacak? Hangi kelimeler, nasıl bir dil ile ifade edeceğiz kendimizi? Hangi iletişim kanallarını kullanacağız? İçerik tipleri ve sıklığı nasıl olacak?” gibi bizi stratejik yaklaşımdan kreatif uygulamaya geçirecek soruları cevaplayacağız. Ve finalde markamız ilk kez müşteri adaylarının karşısına çıkacak.
Özellikle bir pazarlama profesyoneli değilseniz bazı tanımlara yabancı olabilir, kafanızda netleştirememiş olaiblirsiniz. Hiç sorun yok. Beş basamaklı FRAME modelimizin ilk yazısı bu. Adım adım detaylı inceleyecek, örnekler ile üzerinden birlikte geçeceğiz. Haftaya görüşmek üzere!
Bundan sonraki yazıları kaçırmamak için abone olmayı unutmayın!