Çocukların gelecek hayallerini hacklemek
Çocuklarımızın geleceği en önemli konu başlıklarından birisi. Ailenin gelecek hayalleri ile çocuğun hayalleri bazen aynı olmayabiliyor. Çocuğunuzu ikna etmenin bir yolu var desem?
Dijitalde tükettiğimiz her şeyi algoritmalar belirliyor.
Youtube, Instagram, TikTok, Spotify, Google araması ilk aklıma gelenler.
Aşağıdaki gibi size ait yüzlerce hatta binlerce farklı veriyi işliyor algoritmalar ve size yeni içerik önerisi ile geliyorlar.
Neyi ne kadar izlediniz? Neyi beğendiniz? Neyi izlemekten vazgeçtiniz? Aynı Youtuber’ın videolarını kaç kez izlediniz? Hangi şarkı radyosunu dinliyorsunuz? Saat kaçta? Neyi paylaştınız?
Algoritmaları manipüle etmek mümkün mü? Onları eğitmek? Sizi daha iyi anlamasını sağlamak?
O zaman çocuk yattıktan sonra sizin algoritma mesainiz başlıyor.
Çocuk veteriner mi olsun istiyorsunuz? Tiktok’ta hayvan videoları, Youtube’da veteriner videoları izlenecek. Google’da “veterinerler ne kadar kazanıyor” araması yapılacak. Karşınıza çıkan ilgili içerik ve önerilere tıklamaya ya da izlemeye devam. İki saat mesai sonunda tüm mecralar çocuğunuzu veteriner yapmak için çalışacak.
Sizin çocuk belki de iyi bir şef olabilir. Yurtdışı Masterchef videoları, mutfak ipuçları, Michelin yıldızlı restoran deneyimleri algoritmayı eğitirken yardımcı olacak. Çocuk yatınca mesai var.
Unutmayın! Çocuğunuz, ertesi gün algoritmaya çektiğiniz ince ayarı bozabilir. Yapacak bir şey yok. Çocuğun geleceği söz konusu. Bu akşam yine mesai yapılacak ve algoritmaya çeki düzen verilecek. Çocuğunuzun zamanla konuya ilgi duyması bence kaçınılmaz.
Finalde bu işin önemini gösterir bir başka fikir ile karşınızdayım. Sadece çocuğunuzun algoritmalarını eğitmek ile yetinmek zorunda değilsiniz. Eşinizin algoritmasını da eğitebilirsiniz. :)
İstediğiniz hediyenin videolarını onun telefonundan izleyin. Yapmasını istediğiniz yemeğin tarifini Google’da aratın. Gitmek istediğiniz ülkenin videolarını izleyin. Bol tekrar önemli. Algoritmalar boş bırakmaya gelmez. Sonrası biraz sabır. Tatile giderken beni hatırlayın. :)
Vallaha pişti. :) Beni tetikleyen arkadaşımın küçük oğlu oldu. Elinde sürekli telefon. Sürekli Youtube açık. Oradan besleniyor resmen. Biraz korkuttu beni.
Geçenlerde şu videoya denk gelmiştim ve bunu nasıl kullanırım diye düşünmüştüm, biraz "şerefsizim benim de aklıma gelmişti!" gibi oldu ama :D
https://www.youtube.com/shorts/H8JuT95Mf6c?app=desktop
Bence çok iyi fikir :)