FRAME+WORK modelinde sıra REALIZE ile ürünü çerçevelemekte
Modelin ikinci basamağı farkına varmak ile ilgili. Ürünün faydalarını, rekabetin durumunu ve değer tekliflerini analiz etmeye başlıyoruz.
FRAME+WORK pazarlama modeliyle bu yazı vasıtası ile tanışmıştık. Sonrasında bir kaç adım ileri gidip “Eşsiz Değer Teklifi” üzerine konuşmuştuk. Bu değer teklifini nasıl oluşturacağımızdan bahsetmiş, Focus adımı ile uygulamanın ilk adımlarını atmıştık. Şimdi sıra geldi farkındalığımızı arttırmaya. Markamızı, ürünlerimizi, fayda ve değer tekliflerimizi ve rekabeti değerlendireceğimiz REALIZE adımındayız.
Realize adımı, rekabetçi pazar analizi ve ürün incelemesine odaklanan bir aşamadır. Bu aşamada rakipleri ve onların ürünlerini detaylı olarak inceliyor, pazarın genel durumunu ve dinamiklerini analiz ediyor ve ürün özelliklerinin nasıl bir faydaya dönüştüğünü anlamaya çalışıyoruz. Bu adımın içerisinde göreceğimiz değer teklifi tabloları FRAME+WORK modelinin alamet-i farikaları. Hemen hayatımızı çok kolaylaştıracak hem de rekabette ayrışacağımız alanları ve yani bizi marka yapacak alanları belirleyeceğiz.
Realize adımında bolca soru cevaplayacağız. Sorulan iki önemli soru "Müşteriler neden bizim ürünümüzü tercih ediyor? Rakibi neden seçiyorlar?". Bu sorularla tüketicinin bakış açısını, davranış modellerini daha iyi anlamaya çalışırız. Rakiplerin bizden üstün olduğu veya bizim rakiplerden üstün olduğumuz yönleri belirlemek de bu adımda gerçekleştirilen bir başka önemli adımdır.
Adımın önemli adımlarından birisi ürün ya da markanın faydalarını anlamaktır. FRAME+WORK modelinde markayı 4 kenarlı bir çerçeveye alırız. Ürünün sunduğu Fiziksel, fonksiyonel, duygusal ve sosyal faydalar markayı çerçeveler. İleriki yazılarda göreceğiniz fayda analizi çalışmalarında bolca örnek ile markanın değer teklifini çerçevelemeye çalışırız.
Bir sonraki çalışma rekabet üzerine. Rakiplerin değer tekliflerini analiz etmeye, kendi markamıza yaptığımız gibi çerçevelemeye çalışacağız. Her rakip için ayrı ayrı çalışmalar. Tüm bu çalışmaların çıktısı da sembolik olarak aşağıdaki gibi olacak. A, B, C markalarının değer teklifi tablosunu bir Venn şeması gibi duvarımıza asıp hangi alanlarda ayrıldığımızı belirleyeceğiz.
Strateji sürecinde unutmamamız gereken şey markanın bir ayrışma olduğu. Rakiplerle aynı şeyleri yaparak, aynı değer teklifleri ile ayrışamayız. Realize adımı bu ayrışma alanlarını tespit etmek için var.
Özetle, Realize adımının genel amacı markanın fotoğrafını çekmektir. İşletmemizin mevcut durumunu ve pazar içindeki konumunu objektif bir şekilde değerlendirerek, markamızın rakiplere göre güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek. Harekete geçmeden önce mevcut duruma bir bakmak. Bu çalışmalar, bize mevcut durumu anlama ve stratejik yol haritası oluşturma konusunda kritik bilgiler sağlayacak.
Bu yazı Realize adımına bir giriş yazısı. Her zaman olduğu gibi derinleşerek devam edeceğiz.