Odaklanmak için İzolatör başlığı takmaya alternatif 4 yöntem
Kapı, telefon ve araba seslerinden izole olmak üzere icat ettiği izolatöre bugün her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Merak etmeyin, İzolatör’den daha etkili odaklanma önerilerim var.
İzolatör, göz kesikleri ile dışarıyı gördüğünüz, nefes almak için bir oksijen borusu ve tüpü kullanan devasa ahşap bir maske. Adı üzerinde işi izole etmek. Fikri hayata geçiren Hugo Gernsback, yazı yazarken arabaların, çalan telefonların, kapı zillerinin gürültüsünün dikkatini dağıtmasını önlemeye çalışıyordu. Çözümü her şeyden izole olmakta, küçük bir delikten yazmaya odaklanmakta buldu.
Hugo Gernsback, şahsına münhasır isimlerden. 1884 yılında Lüksemburg’da doğup 1904’te Amerika’ya göç ediyor. Elektronik ile ilgilenen Hugo Gernsback, radyo ve telsizcilik alanlarında çalışıyor. 1908 yılında radyo ve elektronik ile ilgili ilk dergiyi, Modern Electronics’i kurarak yayıncılık alanına giriyor. 1967 yılında ölene kadar editör ve yayıncı olarak tam 57 tane farklı dergi çıkarıyor. Dünyayı etkileyen en önemli yayını ise “Amazing Stories”. 1926 yılında yayın hayatına başlayan dergi bilim kurgu türüne adanmış ilk düzenli yayın. Bu yayın, yepyeni bir türün yaygınlaşmasını ve yeni bir endüstrinin doğmasına sebep oluyor. İlk öyküsü bu dergide yayınlanan yazarları şöyle bir sıralayalım: “John W. Campbell, Isaac Asimov, Howard Fast, Ursula K. Le Guin, Roger Zelazny ve Thomas M. Disch”. Bu dergi ve bilim kurgu alanındaki diğer çalışmaları ile, Jules Verne ve H.G. Wells ile birlikte “bilim kurgunun babası” kabul ediliyor.
İlk kitabı, 1911 yılı nisan ayında Modern Electronics dergisinde 24 ay boyunca parça parça yayınlanmaya başlayan Ralph 124C 41+. 1925 yılında kitap haline getiriliyor ve bilim kurgu türünün klasikleri arasında yer alıyor. Kitapta geçen mikrofilm, yiyecek otomatları, müzik kutusu, uydular, uzay uçuşu, teyp, yapay kumaş, uzaktan kumandalı televizyon, görüntülü telefon, kıtalararası hava yolculuğu, güneş enerjisi kullanımı, sesli filmler, sentetik süt ve yiyecekler gibi fikirler, ilerleyen yıllarda ürün olarak karşımıza çıkan teknolojik icatlar. Aşağıda yer alan 1963 yılındaki “TV gözlüğü” fotoğrafı, Oculus Rift, Samsung Gear ve Apple Pro Vision’a geçmişten çakılan bir selam gibi gözüküyor.
Hugo Gernsback’in bilim kurgu olarak hayal ettiklerinin bir kısmının bugün gerçek ürünlere dönüştüğünü gördüğümde, İzolatör’ün harcanmış bir fikir olduğunu düşünmeden edemedim. Kapı, telefon ve araba seslerinden izole olmak üzere icat ettiği izolatöre bugün her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Belli ki İzolatör gibi bir aleti giymek hem odaklanma problemimizi çözmeyecek. Günümüzün odak dağıtıcılarının kapı zili ve araba sesinden fazlası olduğu da aşikar. Merak etmeyin, İzolatör’den daha etkili odaklanma önerilerim var. Dengeli beslenin, meditasyon yapın, egzersiz önemli gibi hava civa öneriler değil. Sonucunu anında alacağınız, pratik öneriler.
Tüm bildirimlerinizi kapatın!
Cep telefonumuzdan veya bilgisayarımızdan sürekli bildirim alıyoruz. E Postalar, anlık mesajlar, sosyal medya, hatırlatıcılar ve başka milyonlarca uyarı tartışmasız dikkatimizi dağıtıyor. Dikkatimiz dağılmadan iki paragraflık bir e-posta yazmak, eline bir kitap alıp bir sayfa okumak artık neredeyse imkansız. Hemen şimdi telefon ayarlarınıza gidin ve tüm bildiğimlerinizi kapatın! Evet, evet hepsini kapatın!
Bildirimler yapısı gereği beynimiz açısından kuvvetli bir uyarıcıdır. Önemli ve öncelikli bir iş yaparken bile gelen bildirim sesi sürüngen beynimizi tetikler. Bildirim sesini duyduğumuzda belirsizlikle savaşmaya başlarız. Kontrol etmemek için direnemeyiz. Beyninizdeki bir ses size ya çok önemliyse der. Ya bir şeyi kaçırırsanız. Bir saniye hemen bakıp işime döneyim dersiniz. Kaçırma korkusu (FOMO) ruhunuzun kontrolünü ele geçirir ve bildirimi kontrol edersiniz.
Artık dikkatimiz bildirimler tarafından yönetilmekte. İlk adım kapatmak. Tüm bildirimleri istisnasız kapatmak. Sonrasında ara ara telefonunuzu kontrol etmek. 30 dakikada bir. Saat başı. Belki de hiç. Zamanınızın kontrolünü elinize alın.
Multitasking yaptığını sanmak zeka göstergesi değil bir aptallık göstergesidir.
Peşin peşin söyleyeyim multitasking diye bir şey yok. Beyniniz bir sürü görevi eş zamanlı yapmak yerine bir görevden diğerine atlayarak yapıyor. Beynin görevden göreve hızlı geçmesi bir multitasking hissi verse de gerçek aslında kaos. Büyük bir verim kaybı ve dikkat dağınıklığı. Ne yazık ki fazla çalışmanın, mesai yapmanın statü sembolü olduğu günümüzde multitasking olmak da yetenek ya da zeka sembolü olarak görülüyor. Yapılacak şey net. Bir defada bir iş. Bölünmeden, odaklanarak tek bir iş.
Planlama yaparken bir sömürgeci gibi ol: “divide et impera” (böl ve yönet)
Bitirmek istediğiniz işleri 20-25 dakikalık parçalara bölmeyi şiddetle tavsiye ederim. 3 saatlik yazı performansını, 20 dakikalık 6 parçada daha verimli yazabilirsin. Dikkatini toplayacak küçük aralar vermek, o araları şu ana kadar geldiğin nokta ve sonrası için bir düğüm olarak kullanabilir, bütün iş ile bağını sürdürebilirsiniz. Küçük egzersizler ile bu parçalı çalışmaya alışmak mümkün.
On beş dakika boyunca maillerimi kontrol etmeyeceğim. Öğle yemeğimi yerken telefonumu çalışma masamda bırakacağım. Bu yazıyı bitirene kadar Twitter veya Instagram'ı açmayacağım.
Dediğim gibi, bunun kolay olmadığını biliyorum. Ama bu küçük hedefleri gerçekleştirmeden daha büyük hedefler koymak nasıl mümkün olacak.
Pomodoro tekniğini duymuşsunuzdur. Çok katı şekilde uygulamadan, kendinize yüklenmeden deneyebilirsiniz. Önümüzdeki 25 dakika neye odaklanacağınızı seçin ve 5 er dakika ara ile 4 defa tekrarlayın. Sonuçlardan mutlu olacağınıza eminim. (Pomodoro için Session uygulamasına bir göz atabilirsiniz.)
Engellemek özgürleştirir
Çalışmaya başlayınca, pomodoro uygulamasından ya da bayıldığım SelfControl uygulamasından engellemeyi başlat diyorum. Belirlediğim süre geçene kadar asla engelleme listemdeki site ve uygulamalara erişemiyorum. Listede neler var?
Haber siteleri + Ekşi
Twitter başta olmak üzere tüm Sosyal Medya
Slack, Telegram ve Whatsapp
SelfControl öyle güzel ki bilgisayarı kapatıp açsan da, uygulamayı silsen de süre sonunu bekliyor. Kabul edelim, hepimizin iradesi zayıf. Bir Twitter’a bakayım diyerek yarım saati boşa tüketmeye hazırız. Boşa iradenizi test etmeyin. Engelleyin!
İşinizi büyütmek, yazılım öğrenmek, iyi bir yazar olmak ya da hayatınızın gidişatını değiştirmek istiyorsanız başarının sırrı "odaklanmak". Dikkatinizi dağıtacak şeylerden kaçındığınız ve odaklanmayı başardığınız her gün başarıya bir adım daha yaklaşacaksınız.
İnanmazsanız, Hugo Gernsback’in odaklanarak neler başardığına bakın.
İyi odaklanmalar!
Not: Bu yazı bir "bildirim yok politikası", site engelleyici Selfcontrol ve pomodoro uygulaması Session yardımıyla odaklanarak yazılmıştır.