OpenAI Sora, sen mi büyüksün ben mi?
Hatalarımdan ders çıkarttım. Bu defa büyük büyük iddialar, AI hakkında atıp tutmalar yok. Sora ile ilgili beklentilerimi yazdım.
Dün gece OpenAI yeni teknolojisi Sora’yı duyurdu. Örnek videolara bakınca yapay zekanın geldiği noktaya hayran olmamak mümkün değil. OpenAI duyurusundan kısa bir süre sonra “Sıra videocularda”, “Videocular işsiz kalacak” gibi yorumlar yapılmaya başlandı. Ben de Midjourney, ChatGPT ve Dall-E gibi teknolojilerin ilk duyuruları sonrası yaşadığım heyecanı tekrar yaşadım. Daha önce yazdığım “AI devrimi ile ilgili nasıl g*t oldum?” yazısını tekrar okudum ve Twitter’da çok iddialı yorumlar yazıp tekrar g*t olmamaya karar verdim. 🙂
Okumadıysanız okumanızı, okuduysanız tekrar okumanızı öneririm.
Henüz küçük bir grup ürüne erişebiliyor. Dolayısı ile ürünü deneme fırsatı henüz bulamadım. Muhtemelen yakında da bulamayacağım. Soro’nun çıktılarına bakarak yorum yapacağım. Yazıdaki tespitlerimin geçerliliğini koruyacağını düşünüyorum. Aklımıza gelen her şeyi çizdirmeye başlamamız ya da metin yazdırıyor olmamız neyi değiştirdi? Videoda da benzer bir şey olacak. Benim oyumu devrimden yana değil evrimden yana.
Ben Soro’nun ortalama vatandaşın hayatına etkisinin sınırlı olacağını düşünüyorum. Profesyonel seviyede kısa klipler, orijinal içerikler üretilse bile üretici sayısının kısıtı burada da sürecek. Farklı mecralardaki düzenli içerik üreten insanlar, profesyonel amaçlarla düşük maliyetli video üretimine ihtiyaç duyanlar bu teknolojiye hızlıca adapte olacaklar. Ama o kadar. %1-2 civarında bu kitle. Tüketen kitlelerle kıyaslayınca dar bir üretici grubu var.
İkinci adımda yavaş yavaş günlük kullandığımız ürünlere gelecek bu teknoloji. Öncelik yine burada profesyonel video araçları olacak. Zamanla Office yazılımlarına, e-postalara inecek. Önceki yazımda bahsettiğim gibi devrim gibi değil de evrim gibi olacak bu süreç.
Video avatar yapma, fotoğrafını verip video içerik üretme gibi konularda hızlıca uygulamalar çıkabilir. AI avatar modası gibi hızlıca popüler olacaklar ve kısa sürede tükenecekler.
Burada üzerine düşünmemiz gereken diğer teknolojilerden kat ve kat büyük bir risk var sadece. O da sahte videolar, deepfake vb içerikler. Photoshop sebebi ile insanlar sahte görseller konusunda tecrübeliler ancak video formatı ciddi bir etkileşim farkı yaratan bir medium. Etkisi muazzam olacak. Güvenilir kaynaklardan gelen içerikleri takip etme, içeriği doğrulama, içeriklere karşı şüpheyle yaklaşma gibi konular yeni gündem.
Siz ne düşünüyorsunuz? Ortalama vatandaşın hayatı nasıl etkilenir?
Bence bu tür gelişmeler, gelişmenin etkilediği sektörle ilintili. Üstün bir araç pili üretildiğinde, bu gelişme bir web tasarımcısı için devrim niteliği taşımıyor, yapay zeka destekli bir video üreticisi çıktığında da, araç pili üreten bir mühendisin hayatında bir devrim gerçekleşmiyor. Bence her gelişme bağlı olduğu sektör için heyecan verici. Gelişmenin kendisinin ilgilendirdiği sektör (hedef kitle) ne kadar büyükse yankısı da o kadar büyük oluyor. Örneğin kripto para, ev kadınından, reklam ajansına oradan devlet memuruna kadar herkesi ilgilendiren bir gelişmeydi ya da devrim di. Bu Google algoritması gibi. Yapay zeka, kendisi ile ilgili kişiler için var ve onu takip eden insanlar bu konuda daha fazla bilgiye erişim sağlıyor. Sokaktaki bir çok insan için hiç var olmamış olabilir.