Shrinkflasyon markanız için bir tehdit mi?
Bugün gördüğüm Twix paketinden aldığım ilham ile geçen yıl Ağustos ayında yazdığım yazıyı bir küçük elden geçirerek tekrar yayına aldım. Markalar için yeni bir sınav.
Shrinkflasyon terimini daha önce duymuş muydunuz?
Economic’s Help aşağıdaki şekilde tanımlıyor.
Shrinkflasyon, firmalar bir malın boyutunu veya miktarını küçülttüğünde ve fiyatları aynı tuttuğunda ortaya çıkar. Shrinkflasyon, artan fiyatlara bir alternatiftir ve bunun örtülü bir enflasyon biçimi kabul edebiliriz. Çünkü tam olarak aynı miktarda mal satın almak isteseydiniz, nispeten daha fazla harcamak zorunda kalırdınız. Fiyatlar aynı kaldığı için shrinkflasyon tüketici fiyat endeksinde görünmeyecek ve enflasyonu gizleyecektir.
2014'ten 2018'e kadar İngiltere’de çikolataların ağırlık değişimlerine bazı örnekleri aşağıda bulabilirsiniz. Markalar bu ağırlık değişikliklerini geçmişte obezite karşıtı bir eylem olarak pazarladılar. Bunu yutmak için biraz saf olmak gerekiyor. Geçmişte şirketler için paketi küçültmenin ana motivasyonu rekabeti karşılamak ve karlılığı arttırmak idi. Bugünse ekonomik gelişmeler doğrultusunda, başka bir senaryodan bahsediyoruz
Artık markalar enflasyon nedeniyle ürünlerinin gramajını küçültmek zorundalar. Şirketler ne yazık ki çaresiz. Rekabet fiyat odaklı bir hale geldi. Shrinkflasyon mecburi ekonomik bir karar artık. Nedenlerini ve sonuçlarını anlasam da marka olmanın özüne bir saldırı gibi geliyor bana. Bugün karşıma çıkan Twix’e bakın. Logosu bile paketin üstüne sığmamış. Bu ürünü alırken kendinizi aptal gibi hissetmez misiniz?
Marka olmanın en önemli parçası güvendir. Bu güven uzun zamanda inşa edilir. Kolay kaybedilir. Markaları, markasız ürünlerine tercih etmemizin temel sebebi vaatleridir. Standardizasyon bunlardan biridir. Ürünün alışılmış ağırlığını değiştirmek bu güven ilişkisine zarar verir. Tüketici, yaşadığı hayal kırıklığını asla unutmaz. Bu hayal kırıklığı markanıza zarar verir. Sıfırdan bir marka yaratmak için tonlarca para harcadınız. Shrinkflasyon kararı bu yatırımı sabote edebilir.
Marka olmak zor. Marka kalmak daha zor.
Üzgünüm ki Türkiye’de ikisi de çok zor. 😥
Çok güzel bir yazı, kaleminize sağlık.