Yapay Zeka fişimizi çekebilir mi?
Hayati kararları yapay zekaya bırakmaya hazır mıyız?
Bugün değil ama yakın gelecekte yapay zekânın her işin içine daha çok girdiğinde, iş süreçlerinde tavsiye verenden karar vericiye dönüştüğünde ne olacak?
Yapay zekâ sağlık alanında görüntüleme sonuçları için bir süredir tavsiye amaçlı kullanılıyor. Finans ve bankacılık tarafında sahtekarlığı engellemek için ya da kredi başvurunuzun ön onayında zaten kullanılıyor. Amerika’da kiracı değerlendirme amacıyla aktif olarak kullanılmaya başlamış.
İşe alım için sizin sosyal medya hesaplarınızı inceleyen ve karar veren, çocuğunuzun okul kaydında kullanılan, vize başvurunuzu değerlendiren yapay zekâlı karar vericilere hazır mısınız?
Trafik kazası tutanaklarını ve olay yeri fotoğraflarını işleyerek kaza ile ilgili karar veren bir yapay zekâya güvenir misiniz?
Tüketici Mahkemelerinde 5.000 TL’nin altındaki anlaşmazlıklarda kullanılan, fatura, ürün fotoğrafı, müşterinin şikayeti ve işyerinin savunmasını hızlıca inceleyen ve karara bağlayan bir yapay zekâ hayatı çok kolaylaştırmaz mı?
Elimiz değmişken Ağır Ceza Mahkemelerine de YZ Hakim koymayı bir düşünelim. Sanık ve tanık ifadeleri, deliller, savcının ve avukatların görüşlerini toplayıp YZ Hakim’e verelim. YZ Hakim’in kararlarına göre göz altı, tutuklama, hapis kararı uygulayalım? Hazır mısınız?
Yapay zekâlı otonom drone’lar bugün bir tartışma konusu. Karşılaştığı tehditi bir insan onayı olmadan öldürebilmeli mi?
Sigorta şirketleri bu teknolojileri sağlık alanında illaki kullanacaklar. Sevdiğiniz birisi yaşadığı bir sağlık sorunu sebebi ile yoğun bakım ünitesinde makineye bağlanıp hayata tutunmuşken, yapay zekanın daha önceki genel sağlık verilerini, sevdiğiniz kişinin mevcut verileri ile birlikte işleyerek karar vermesi sizin için kabul edilebilir mi? Yapay zekâ eşinizin, çocuğunuzun, belki de sizin fişini çekebilir mi?
Yavaş yavaş yukarıda saydığım örnekler birer gerçeğe dönüşecekler. Getirdikleri verimlilik, hız, muhtemelen daha başarılı kararlar hayatı kolaylaştıracak. Algoritmalar zamanla tavsiye verenden zamanla karar vericiye yükselecekler. Peki burada sınırı nereye koyacağız?
Bir insanın özgürlüğüne, haklarının kısıtlanmasına, otonom bir drone ile öldürülmesine ya da yoğun bakım ünitesinde ne kadar kalacağına yapay zekâ karar verdiğinde ne olacak?
Yanlış kararların sorumlusu kim olacak? Otonom drone bir sivili öldürdüğünde, sigorta şirketinin kendi hazırladığı algoritma şirketin çıkarlarını öncelediğinde kimi sorumlu tutacağız?
Siz kendinizi yapay zekâ kararlarına teslim etmeye hazır mısınız?
Aslında çekmeye başladı bile diyemez miyiz?
United Healhcare Ceo'sunun öldürülmesiyle açığa çıktığı gibi; ABD'deki sağlık sigortası ödemelerinin nasıl yapılacağını veya onaylanıp, onaylanmayacağına artık çoğu zaman yapay zeka uygulamaları karar veriyor. Dolayısıyla hastaneye bile gitmeden önce kimin fişinin çekileceğine zaten yapay zeka karar vermeye başlamış gibi.